راهنمای جامع سرمایه گذاری در بورس کانادا و آمریکا: از قدم های اولیه تا نکات کلیدی موفقیت
امروزه سرمایهگذاری در بورس به یکی از جذابترین و پربازدهترین روشهای افزایش درآمد تبدیل شده است. اگرچه ممکن است شنیدن نام بورس، شما را به یاد چالشها و نوسانات بورس ایران بیندازد، اما بورسهای پیشرفتهای مانند کانادا و آمریکا با شفافیت و زیرساختهای حرفهای خود، فضایی ایمنتر و مطمئنتر برای سرمایهگذاری ارائه میدهند. با توجه به افزایش هزینههای زندگی، بازار بورس میتواند منبع درآمدی بلندمدت و پایدار برای شما باشد. در این مقاله، به بررسی اهمیت سرمایهگذاری در بورس کانادا و آمریکا، مراحل ورود به این بازارها، و نکات کلیدی برای موفقیت در آنها میپردازیم. اگر تصمیم دارید آینده مالی خود را بهبود بخشید، همراه ما باشید.
به گزارش مجری سفرهای گردشگری: اگر هرجا که نام بورس را می شنوید، بورس ایران برایتان تداعی می گردد، احتمالاً ارتباط برقرار کردن با سرمایه گذاری در بورس برایتان سخت خواهد بود. بگذارید آب پاکی را روی دستتان بریزم. هرچه که از بورس ایران می دانید را دور بریزید، چون حساب و کتاب بورس کانادا و آمریکا کاملاً شفاف است.
کمی قبل تر سرمایه گذاری در بورس کاری بسیار سخت و زمان بر بود؛ اما در حال حاضر با پیشرفت های اجرا شده، سرمایه گذاری در بورس بسیار راحت و آسان شده است و با توجه به بالا رفتن هزینه های زندگی، بورس می تواند منبع عایدی مناسبی برای شما باشد.
در ادامه همراه ما باشید تا درباره اهمیت و چگونگی سرمایه گذاری در بورس کانادا و آمریکا آشنا شوید. هرچه که مطلع تر شوید، بهتر می توانید سرمایه تان را در بورس بگذارید.
بازار بورس، سهام و کارگزار چیست؟
بازار بورس، جایی است که معاملات مالی در آن انجام می گردد و می تواند بصورت فیزیکی و آنلاین باشد. این بازار به سه دستۀ کالا، ارز و اوراق بهادار تقسیم می گردد و بیشتر بحث اجرا شده در این متن بر بورس اوراق بهادار تمرکز دارد که در بازار آن، اوراق و سهام شرکت ها خرید و فروش می گردد.
در بازار اوراق بهادار، هر شرکتی سهامی دارد که به قسمت هایی مساوی تقسیم می شوند. هر قسمت آن دارای قیمتی است که هر لحظه تغییر می نماید. اگر شما سهامی را بخرید و بعد از مدتی آن را به قیمت بالاتری بفروشید، سود خواهید کرد و بالعکس اگر به قیمت کمتری بفروشید، ضرر می کنید.
سهام هم باید از کارگزاری ها خریداری گردد و بطور کلی دو دسته هستند: بانک ها و موسسات که در ادامه بیشتر در خصوص آن ها صحبت می کنیم.
چه کسی در کانادا می تواند در بورس سرمایه گذاری کند؟
تمام افرادی که در کانادا دارای ویزای معتبر هستند (بجز ویزای توریستی) می توانند حساب بانکی افتتاح و در بورس سرمایه گذاری نمایند.
چرا در بورس سرمایه گذاری کنیم؟
بسیاری از افراد برای سرمایه گذاری در بورس، شک و تردیدهایی دارند، اما به چند علتی که در ادامه ذکر شده اند، سرمایه گذاری در بورس بسیار بصرفه و پولساز است:
- سود سرمایه ای
سود سرمایه به حالتی گفته می گردد که شما بورسی را با هزینه ای می خرید اما بعد از مدتی همان را با قیمت بالاتری می فروشید. برای این سود سرمایه ای در هر دو کشور کانادا و آمریکا مالیاتی در نظر گرفته شده است. نرخ این مالیات با توجه به شرایط عایدی و شرایط فرد مشخص می گردد اما بطور کلی 50% سود بدست آمده شامل مالیات می گردد. در آمریکا هم نرخ این مالیات نسبت به سایر عایدی ها پایین است. همین امر سبب شده است سود سرمایه ا بدست آمده از بورس بسیار به صرفه باشد و بیشتر این عایدی به جیب خودتان برود.
- عایدی از سود تقسیمی
بسیاری از شرکت ها سود را به صورت تقسیمی می پردازند که هر سال هم اندازه آن بیشتر می گردد. مالیات وارده بر سود تقسیمی بسیار بصرفه تر از مالیات بر عایدی و عایدی بدست آمده از اجاره خانه است.
- هزینۀ زندگی
بورس می تواند به شما یاری کند تا قدرت خرید خود را در طولانی مدت همچنان حذف کنید. حتی تورم پایین موجود در کانادا ممکن است ارزش پس انداز شما را کم کند و بورس راهی مطمئن برای سرمایه گذاری پس انداز شماست.
چگونه در بورس کانادا و آمریکا سرمایه گذاری کنیم؟
با اینکه سرمایه گذاری در بورس در حال حاضر بسیار راحت تر شده است اما همچنان احتیاج است شما گام هایی را پیش از ورود به بازار بورس بردارید.
- انتخاب کارگزار
پیش از هر چیزی شما باید کارگزار خود را انتخاب کنید. برای سرمایه گذاری می توانید به بانک یا موسسات خصوصی مراجعه کنید. بانک ها محصولات خاصی را با قرارداد های بخصوص ارائه می نمایند و ممکن است تنوع کمتری داشته باشند یا هزینه های بالاتری دریافت نمایند.
به همین علت بیشتر افراد به سرمایه گذاری در موسسات جذب می شوند. البته توجه داشته باشید، در صورتی که موسسات را برای سرمایه گذاری انتخاب می کنید، باید مجوز داشته باشند، چون جابجایی پول در چنین موسساتی در خود کانادا انجام می گردد؛ اما اگر موسسه ای در کانادا مجوز نداشته باشد، واریز و انتقالات پول شما در خارج از کانادا انجام می گردد.
نمونه های این گونه کارگزاری های آنلاین، Qtrade یا Questrade در کانادا و TD Ameritrade، Interactive Brokers یا Tastyworks در آمریکا هستند. این کارگزاری ها در چند موارد باهم تفاوت دارند، از جمله اندازه کمیسیون.
کمیسیون به اندازه هزینه ای گفته می گردد که کارگزار از هر معامله دریافت می نماید تا عایدیی کسب کند و این اندازه در هر کارگزاری فرق دارد. یکی دیگر از تفاوت های آن ها در inactivity است. بعضی از افراد ممکن است بطور دائمی در بازار های مالی فعالیت نداشته باشند و هر از چندگاهی معامله ای انجام دهند.
اگر شما هم جزء این دسته از افراد باشید، کارگزار برای نگهداری پول تان، هزینه ای دریافت می نماید که این هزینه هم باز بستگی به نوع کارگزار دارد. بعلاوه این کارگزاری ها امکانات متفاوتی در اختیار شما قرار می دهند؛ مانند اخبار و تحلیل های نو که ممکن است در معاملات یاری تان نمایند.
- باز کردن صفحه در سایت کارگزاری
برای سرمایه گذاری در بورس می توانید بصورت مستقیم به شرکت مورد نظر خود مراجعه کنید اما برای راحتی بیشتر، بهتر است از کارگزار ها یاری بگیرید. یکی از برترین وبسایت ها Qtrade است که ساختن حساب در این وبسایت حدود 10-15 دقیقه زمان می گیرد. مدارک مورد احتیاج هم شامل سین نامبر، مدارک شناسایی و جزئیات ارزش دارایی هایتان می گردد.
- باز کردن سپرده سرمایه گذاری
بعد از باز کردن صفحه خود در کارگزاری، حالا باید نوعی حساب سرمایه گذاری انتخاب کنید. اگر در کانادا هستید و تازه وارد بورس شده اید و مشاوری هم ندارید بهتر است حساب های TFSA یا RRSP باز کنید. این حساب ها شامل پناه مالیاتی می شوند.
پناه مالیاتی یعنی شما بورس می خرید، سرمایه معامله شده یا سرمایه دو جانبه یا هر نوع سرمایه گذاری را رد و بدل می کنید اما مشمول سود سرمایه ای که بطور معمول بر آن مالیات قرار می گیرد، نمی گردد. اما این نوع حساب ها ممکن است در دراز مدت ارزش پول شما را کم نمایند و بعلاوه یک سقفی دارند. یعنی شما تا یک سقفی برای سرمایه تان مالیات نمی پردازید و اگر بیشتر از آن بگردد باید مالیات پرداخت گردد.
حساب های بانکی دیگری هم وجود دارند و با اینکه مشمول مالیات می شوند اما امکانات دیگری دارند. فرض کنید شما سرمایه گذاری ریسکی با حساب های دارای مالیات انجام دادید. اگر سرمایه گذاری نتیجه-ی دلخواه شما را نداشته باشد و درنهایت ارزش سرمایه پایین بیاید در هنگام پرداخت مالیات می توانید ادعای زیان سرمایه ای بکنید و مالیات کمتری بپردازید. این ویژگی در حساب های دارای پناه مالیاتی وجود ندارد.
حالا اگر تصمیم گرفتید حساب دارای پناه مالیاتی باز کنید، کدام حساب برای شما مناسب تر است؟ TFSA یا RRSP؟ اگر شما جزء گروه دارای مالیات بالا هستید، RRSP و اگر مالیات پایینی می پردازید، TFSA مناسب شماست. سهام در RRSP شامل کاهش مالیاتی می شوند یعنی اگر مالیات زیادی می پردازید، درصورتی که سهام شما مشمول کاهش مالیاتی گردد، اندازه زیادی از مالیات بر عایدی به شما بازگردانده می گردد.
به هرحال بد نیست که هر دو نوع حساب را باز کنید و با اندازه کمی سرمایه در هر کدام آغاز به کار کنید.
- سرمایه گذاری در حساب
حالا که سپرده خود را باز کردید باید در حساب خود اندازهی سرمایه قرار دهید. پس از اینکه صفحه کارگزاری باز کردید و اطلاعات لازم را در اختیارشان قرار دادید، کارگزار از شما می پرسد چقدر می خواهید در حساب خود سرمایه گذاری کنید. هر کارگزار حداقل میزانی برای سرمایه گذاری دارد که در هر موسسه فرق دارد. چندین راه هم برای واریز کردن پول به حساب خود دارید. از جمله انتقال وجه الکترونیکی، چک، حواله بانکی، انتقال از حساب کارگزاری دیگر، پرداخت قبض یا بانک های الکترونیکی.
- واریزی اتوماتیک
برترین راه سرمایه گذاری در بورس این است که آن را بصورت پیوسته ادامه دهید. بیشتر کارگزاری های آنلاین به شما اجازه می دهند تا واریزی پیوسته و مکرر انجام دهید. اگر می خواهید واریزی خودکار وضع کنید باید به کارگزار خود بگویید تا کنترل حساب را به شما واگذار کند، از اینترنت بانک استفاده کنید و واریز قبض دوره ای را برای خود وضع کنید. با واریزی اتوماتیک، مشارکت شما با کارگزار خودبخود صورت می گیرد.
- یادگیری اصطلاحات بازار بورس
با انجام گام های قبلی، وارد بازار بورس می شوید اما همچنان راه زیادی برای حرفه ای شدن دارید. سعی کنید با کارگزاری خود آشنا شوید و سرمایه گذاری و اصطلاحات بورس را یاد بگیرید. در ادامه چندتا از این اصطلاحات را شرح خواهیم داد:
- نسبت قیمت به عایدی: یکی از معیارهای بسیار معمول در بازار بورس است. نسبت قیمت به عایدی یا نسبت P/E، نسبت قیمت بورس به عایدی واقعی هر سهم است. این نسبت بعلاوه سطح ریسک یک سهم را نشان می دهد بدین صورت که هر چه بالاتر باشد، ریسک سهم هم بالاتر خواهد بود. فرض کنید یک کمپانی در هر سهم، 5$ عایدی دارد و قیمت بورس هم 50$ باشد، در اینصورت نسبت قیمت به عایدی می گردد 5/50 یعنی 10.
- ارزش بازار: در بعضی مواقع کمپانی با سهام 5$ بیشتر از کمپانی با بورس 100$ می ارزد. چگونه ممکن است؟ خب این مربوط به ارزش بازار می گردد. این ارزش معادل ارزش روز یک سهام ضرب در تعداد سهم های منتشر شده به وسیله یک شرکت است. برای مثال قیمت سهام در بانک رویال: $118.56 و در بانک مونترال: $114.56. اما ارزش بازار بانک رویال: بیلیون $168.94 = بیلیون سهام X 1.425$118.56 یا ارزش سهام بانک مونترال: میلیون $74.21 = میلیون سهام X 646.95 $114.56 است. با اینکه هر دو بانک قیمت سهام مشابهی داشتند اما در ارزش بازار با هم متفاوت هستند.
- نسبت قیمت به ارزش دفتری: این نسبت، تقسیم قیمت هر یک از سهام شرکت بر ارزش دفتری هر سهم است. پایین بودن این نسبت می تواند نشان دهنده این باشد که سهم زیر ارزش ذاتی قرار گرفته است یا کمپانی دارای مشکل است.
- نسبت قیمت به فروش: نسبت قیمت بازار هر سهم به فروش آن است. این نسبت اگر زیر 1 باشد مناسب و اگر بالای 5 باشد برای سرمایه گذاران مناسب نیست.
- انتخاب استراتژی
قبل از اینکه آغاز به کار کنید، نوع استراتژی سرمایه گذاری خود را انتخاب کنید. شیوه های مختلفی برای سرمایه گذاری در سهام و بورس وجود دارد که به بعضی از آن ها در ادامه اشاره خواهیم کرد:
- سود سهام: در این شیوه، عایدی شما از سودی که از سوی شرکت به شما تعلق می گیرد، تامین می گردد. این نوع سود قابل اعتمادتر از سهام هایی هستند که سودی ندارد. این سهام ها ریسک کمتری دارند و حتی برای کمتر کردن ریسک می توانید سهام مطمئن تری بخرید تا اعتماد بنفس بیشتری در سرمایه گذاری کسب کنید. حتی سودی که دریافت کردید را می توانید دوباره سرمایه گذاری کنید.
- سرمایه گذاری مبتنی بر ارزش: این استراتژی کمی چالش برانگیز است. در این نوع سرمایه گذاری، سهامی را خریداری می کنید که باور دارید از ارزش ذاتی خودش کمتر است. سرمایه گذاران ارزش بازار سهام را به دقت آنالیز می نمایند و سهام هایی که بیشتر یا کمتر از ارزش ذاتی خودشان معامله می شوند را شناسایی می نمایند. آن ها سهامی که قیمتی کمتر از ارزش ذاتی خودشان دارند را می خرند و هنگامی که قیمت شان بالاتر رفت و به ارزش ذاتی و واقعی خودشان رسیدند، آن را می فروشند.
- سرمایه گذاری مبتنی بر رشد: در این استراتژی، سرمایه گذاران بر شرکتی سرمایه گذاری می نمایند که ممکن است در حال حاضر ارزش چندانی نداشته باشد اما در حال رشد است. آن ها سهام خود را با قیمتی بسیار پایین خریداری می نمایند و منتظر می مانند تا سهام شان رشد کند. اگر شرکت به انتظارات سرمایه گذاران نرسید، آن ها سهام خود را می فروشند و در جایی دیگر سرمایه گذاری می نمایند. در این روش باید دقیق بود و آینده نگری درست و به جایی داشت.
- صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر شاخص: در این روش، به جای اینکه بر یک شرکت یا دارایی سرمایه گذاری کنید بر طیف گسترده ای از بازار سرمایه گذاری می کنید. این صندوق ها دارای انحرافات بسیار کمی هستند اما انعطاف کمی دارند در نتیجه نوسانات بازار می تواند به ضرر سرمایه گذاران باشد.
- میانه هزینه دلاری: در این نوع سرمایه گذاری، اینکه چه چیزی را می خرید مهم نیست بلکه چگونه سهام می خرید مهم است. برای مثال فرض کنید با 1000 دلار سهام هایی با مبلغ 50 دلار خریداری می کنید؛ درنتیجه می توانید 20 سهام بخرید.
حالا یک ماه گذشته است، مبلغ سهام به 40 دلار رسیده است و شما دوباره 1000 دلار سرمایه گذاری می کنید اما این دفعه 25 سهام می خرید. در نهایت شما در طی دو ماه با سرمایه گذاری 2000 دلاری 45 سهام دارید که هر سهام بطور میانه $44.44 می ارزد. این روش به شما اجازه می دهد تا در زمان کوتاهی سرمایه گذاری کنید و در مدت طولانی رشد کنید. البته باز در این سرمایه گذاری نوع شرکت انتخابی برای سرمایه گذاری بسیار مهم است.
- خرید سهام
حالا که استراتژی خودتان را انتخاب کردید، شرکتی را پیدا کنید و سهامی بخرید. شما می توانید صورت حساب های شرکت ها را در اینترنت بیابید و مطالعه کنید تا از تصمیم خود مطمئن تر شوید. طرز خرید سهام هم با توجه به سایت کارگزاری انتخابی تان فرق دارد. اما در هنگام خرید باید با چند اصطلاح دیگر آشنا باشید:
- سفارشات بازار: این سفارش ساده ترین نوع است. سفارشات بازار یعنی شما خیلی سریع با قیمت روز در بازار معامله کنید.
- سفارشات محدود: نوعی از سفارشات هستند که حداقل و حداکثر قیمتی برای خرید خود مشخص می کنید.
- سفارشات از پیش مشخص شده: تقریبا شبیه به سفارشات بازار است با این تفاوت که باید به یک حدی برسند و بعد معامله صورت بگیرد.
- زمان سفارشات: سفارشات در دوره زمانی خاصی در دسترس قرار می گیرند و بعد از آن از دسترس خارج میشوند. دوره زمانی سفارشات مهم است زیرا ممکن است سرتان شلوغ باشد و وقت آنالیز دائمی خرید و فروش خود را نداشته باشید. یکی از مزیت های معاملات آنلاین این است که به راحتی می توانید ببینید چه زمانی معامله انجام می گردد و چه زمانی از دسترس خارج می گردد.
- نظارت بر اوراق و سهام
بعد از اینکه نوع و تعداد سهام تان را انتخاب کردید و خریدید، کنترل و نظارت کامل بر آن ها داشته باشید. اگر در این مسیر با سختی و ضرر روبرو شدید، ناامید نشوید و ادامه دهید.
سرمایه گذاری آزمایشی
به عنوان فردی تازه وارد ممکن است با سازوکارهای بورس و کارگزاری ها آشنا نباشید. برای آشنایی بیشتر و کسب تجربه، اوایل بصورت آزمایشی سرمایه گذاری کنید. یکسری برنامه هایی وجود دارند که می توانید وارد آن ها شوید و با پول فرضی سرمایه های فرضی خرید و فروش کنید و ببینید تصمیم گیریهایتان چه نتایجی را در پی خواهد داشت.
کسب مهارت و دانش لازم برای سرمایه گذاری
اگر می خواهید به عنوان شغل اصلی تان به بازار بورس وارد شوید و به صورت جدی این کار را دنبال کنید باید دانش و مهارت لازم برای آن را کسب کنید. پیروز بودن در این بازار به دانش ها و مهارت های شما بستگی دارد. یکی از راه های کسب این مهارت ها گذراندن دوره های CSC از موسسه CSI است. این موسسه دوره هایی را ارائه می نماید و شما با توجه به زمینه کاری خود می توانید در این دوره ها شرکت کنید و مدارک لازم را کسب کنید.
سخن پایانی:
سرمایهگذاری در بورس کانادا و آمریکا، اگرچه در ابتدا ممکن است پیچیده و پرچالش به نظر برسد، اما با آگاهی، برنامهریزی و بهرهگیری از ابزارهای مناسب، میتواند به یکی از بهترین تصمیمات مالی شما تبدیل شود. این بازارها با شفافیت، امکانات متنوع و قوانین حمایتی، فرصتهای بینظیری برای رشد سرمایه در اختیار شما قرار میدهند. موفقیت در این مسیر نیازمند کسب دانش، صبر، و استفاده از استراتژیهای صحیح است. اگر تازهکار هستید، با قدمهای کوچک شروع کنید و با افزایش تجربه و مهارتهای خود، سرمایهگذاریهای بزرگتری انجام دهید. آیندهای روشن در انتظار شماست؛ کافی است امروز برای آن گام بردارید!