جدیدترین قوانین تردد و مهاجرت برای مشمولان سربازی مقیم خارج از کشور
یکی از دغدغههای مهم مشمولان سربازی که در خارج از کشور زندگی میکنند، قوانین مربوط به تردد و مهاجرت است. در سالهای اخیر، تغییرات متعددی در این قوانین اعمال شده که تأثیر مستقیمی بر سفرهای علمی، زیارتی، سیاحتی و حتی مهاجرت تحصیلی آنها داشته است. با اجرای برنامههای جدید توسعهای، مشمولانی که بیش از سه سال در خارج از کشور اقامت دارند، شرایط تازهای برای ورود و خروج از ایران خواهند داشت. در این مقاله، به بررسی دقیق جدیدترین مقررات مربوط به تردد، نحوه دریافت مجوزهای لازم، و شرایط معافیت پرداختهایم تا اطلاعات جامعی در اختیار مشمولان قرار دهیم.

به گزارش مجری سفرهای گردشگری: قوانین نو تردد برای مشمولات ایرانی مقیم خارج!
معاون اجتماعی سازمان وظیفهٔ عمومی فراجا اعلام نموده که مشمولانی که بیش از 3 سال در خارج از کشور زندگی نموده اند، تا انتها سال 1405 می توانند دو بار در سال و در مجموع 3 ماه به کشور بازگردند.
برای دریافت مجوز تردد، کافی است به نمایندگی ایران در کشور محل اقامت خود مراجعه کنید. پس از احراز شرایط، گذرنامه شما با مهر مخصوص تردد، معتبر خواهد شد.
قوانین سفر مشمولین سربازی به خارج، شامل مجموعه ای از ضوابط و شرایط است که در صورت رعایت این شرایط، افراد می توانند بدون محدودیت برای انجام سفرهای علمی، غیر علمی، سیاحتی و زیارتی از کشور خارج شوند. لازم است بدانید حتی افرادی که پاسپورت خود را قبل از 18 سالگی دریافت نموده اند، باز برای سفر به خارج از ایران، باید این قوانین را رعایت نمایند و مجوز لازم از سازمان نظام وظیفه را کسب نمایند. این مطلب یک راهنمای کامل برای مشمولین سربازی است که قصد سفر به خارج از کشور را دارند.
محاسبه سن مشمولیت پسران در سربازی
برای محاسبه سن مشمولیت خود لازم است بدانید که طبق قانون هر فرد مذکر ایرانی (در داخل یا خارج از ایران) در هر ماهی که طی آن ماه به سن هجده سال تمام می رسد، مشمول مقررات خدمت نظام وظیفه می گردد. در نتیجه سن مشمولیت 18 سال تمام است.
آنالیز شرایط سفر مشمولین سربازی به خارج
ورود به سن 18سالگی برای آقایان به معنای رفتن به خدمت نظام وظیفه است. پس اگر شرایط سفر به خارج برای آن ها به وجود آید، باید مجوزهای لازم برای خروج از کشور را از سازمان نظام وظیفه دریافت نمایند تا بتوانند بدون مشکل خاصی به خارج از کشور سفر نمایند.
اما متقاضی برای تحقق این امر باید واجد بعضی از شرایط باشد و بعضی از مدارک لازم را تهیه نماید که در ادامه به آن ها می پردازیم. مشاهده ویدیوی زیر اطلاعات مفیدی به شما در زمینه قوانین سفر مشمولین سربازی به خارج می دهد.
آخرین تغییرات سفر مشمولاین سربازی 1404
با اجرای برنامه هفتم توسعه، فرایند دریافت معافیت تحصیلی برای دانشجویان ایرانی مشمول که در خارج از کشور تحصیل می نمایند، تغییر نموده است.
- تمامی دانشجویان ایرانی مشمول، پیش از اقدام برای دریافت معافیت تحصیلی، موظف به ثبت اطلاعات خود در سامانه میخک وزارت امور خارجه هستند. این سامانه وظیفه آنالیز اطلاعات دانشجویان و تأیید شرایط تحصیلی آنها را بر عهده دارد.
- طبق قوانین نو، دانشجویان مشمولی که در دانشگاه های معتبر مورد تأیید وزارت علوم و بهداشت تحصیل می نمایند، باید هر ساله اطلاعات خود را به روز نمایند و در طول دوره تحصیلی خود حداکثر چهار بار اجازه ورود و خروج از ایران را دارند.
- مسئولان تأکید نموده اند که ثبت اطلاعات در سامانه های مربوطه الزامی است و بدون تکمیل مدارک، هیچ معافیت تحصیلی ای صادر نخواهد شد.
چگونگی اخذ مجوز جهت درخواست خروج از کشور مشمولان
اخذ مجوز جهت درخواست خروج از کشور مشمولان سربازی با توجه به نوع سفر دارای شرایط و قوانین مختلف است. به عنوان مثال کسانی که به قصد سفر علمی برای خروج از کشور اقدام می نمایند. باید ابتدا درخواست خروج از کشور را از دانشگاه خود درخواست نمایند و پس از کسب اجازه و تاییدیه می توانند به سازمان نظام وظیفه مراجعه نمایند. درج رشته تحصیلی و مقصد مورد نظر به همراه جزئیات در این درخواست، بسیار اهمیت دارد.
درخواست مجوز خروج از کشور مشمولان به صورت غیر حضوری
برای دریافت مجوز خروج لازم نیست که حتما به صورت حضوری به مرکز مورد نظر مراجعه کنید. شما می توانید به صورت آنلاین و الکترونیکی این درخواست را قبل از سفر ثبت و ارائه نمایید. با مراجعه به سایت سازمان نظام وظیفه به آدرس sakha.epolice.ir فرم درخواست مجوز خروج را پر نمایند و مدارک لازم را ارسال نمایند.
در صورت تایید مدارک مشمولان، مجوز خروج از کشور برای آن ها صادر می گردد. پس از صدور مجوز و معین تاریخ سفر باید مبلغ وثیقه را پرداخت نمایید. سپس از شما یک شماره حساب قرض الحسنه در بانک قوامین خواسته می گردد، تا مبلغ مذکور، پس از ورود به کشور دوباره به حسابتان واریز گردد.
مهاجرت تحصیلی بدون کارت انتها خدمت؛ راهی پرچالش اما ممکن!
برای مهاجرت تحصیلی، داشتن کارت انتها خدمت الزامی نیست؛ اما شرایط خاصی باید رعایت گردد. شما می توانید به وسیله دریافت معافیت تحصیلی موقت اقدام کنید. این معافیت همراه با سپردن وثیقه به سازمان نظام وظیفه انجام می گردد، تا اطمینان حاصل گردد که پس از تحصیل به ایران بازمی شد.
به طور کلی در این مسیر، دانشجویان باید حتماً نامه پذیرش تحصیلی از دانشگاه مقصد داشته باشند و بعضی مدارک مانند نامه اشتغال به تحصیل و ضمانت نامه را ارائه دهند که این شرایط ممکن است بسته به کشور مقصد و نوع ویزا متفاوت باشد.
ضمانت نامه ای که در فرآیند مهاجرت تحصیلی پسران مورد احتیاج است، می تواند به چند نوع تقسیم گردد:
- ضمانت نامه بانکی برای خروج از کشور مشمولان سربازی: برای دانشجویانی که مشمول خدمت سربازی هستند و می خواهند برای تحصیل به خارج از کشور بروند، معمولاً باید ضمانت نامه بانکی یا وثیقه ای را به منظور تضمین بازگشت به کشور بعد از تحصیل ارائه دهند.
- وثیقه برای خروج از کشور: دانشجویانی که معافیت تحصیلی دارند یا برای تحصیل به خارج از کشور می روند، باید وثیقه ای بگذارند که می تواند شامل مبلغی معین به عنوان ضمانت باشد تا در صورت عدم بازگشت به کشور، این وثیقه ضبط گردد.
این ضمانت نامه ها در واقع ابزاری هستند تا دولت اطمینان یابد که دانشجویان پس از انتها تحصیل به کشور بازمی گردند.
معافیت کفالت خارج از کشور
افرادی که در خارج از ایران اقامت دارند و مشمول قوانین نظام وظیفه می شوند، می توانند درخواست معافیت کفالت خود را به وسیله نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران (سفارت یا کنسولگری) در کشور محل اقامت خود، پیگیری نمایند.
معافیت کفالت شامل افرادی می گردد که پدر بالای 75 سال یا مادر تنها؛ خواهر یا برادر صغیر داشته باشند. در ادامه مدارک و مراحل مورد احتیاج جهت دریافت معافیت کفالت خارج از کشور به طور کامل شرح داده شده است.
مدارک لازم جهت دریافت معافیت کفالت در خارج از کشور
- اصل شناسنامه پدر و مادر: همراه با یک سری کپی از کلیه صفحات. در صورتی که کفالت مادر تنها باشد، ارائه گواهی فوت پدر یا طلاقنامه مادر الزامی است.
- اصل شناسنامه خواهران و برادران: به همراه کپی از تمامی صفحات؛ در صورت فوت، گواهی فوت الزامی است.
- عکس نو از پدر و مادر مشمول: دو قطعه عکس 3 × 2 نو از هر کدام.
- اصل شناسنامه همسران پدر: در صورت فوت، گواهی فوت نیز باید ارائه گردد.
- اصل گذرنامه معتبر ایرانی: به همراه کپی از تمام صفحات آن.
- مدرک تحصیلی مشمول: اصل آخرین مدرک تحصیلی و کپی آن. مدارک باید در سامانه میخک تأیید شوند.
- هشت قطعه عکس نو مشمول: عکس 3 × 2 (عکس باید از روبرو،، بدون کلاه و عینک، با پس زمینه سفید باشد)
- فرم استشهادیه: باید به امضای سه نفر از بستگان برسد که شرایط خانوادگی و ادعای مشمول را تأیید نمایند.
- اصل شناسنامه متقاضی: به همراه یک سری کپی از تمام صفحات آن.
- کپی مدارک اقامت: به منظور اثبات اقامت خارج از کشور.
- کارت ملی مشمول: کپی از هر دو طرف.
- وکالتنامه در سامانه میخک: در صورت پیگیری موضوع به وسیله والدین در ایران، احتیاجی به وکالتنامه نیست.
مراحل دریافت معافیت کفالت
تکمیل و ارائه مدارک
مشمول باید کلیه مدارک را تهیه نموده و به نمایندگی جمهوری اسلامی در کشور محل اقامت خود ارائه کند.
تأیید مدارک به وسیله نماینده ایران
مدارک و فرم های لازم در سفارت یا کنسولگری ایران در کشور محل اقامت، تکمیل و امضا می شوند.
ارسال مدارک به تهران
پس از تأیید مدارک به وسیله سفارت یا کنسلگری، این مدارک به اداره کل امور ایرانیان در وزارت امور خارجه در تهران ارسال خواهد شد.
آنالیز مدارک به وسیله معاونت وظیفه عمومی ناجا
در نهایت، مراحل نهایی پیگیری معافیت کفالت به وسیله معاونت وظیفه عمومی در تهران انجام می گردد.
قوانین خروج از کشور مشمولین سربازی
فارغ از نوع سفر و زمان آن، داشتن یکی از شرایط عمومی زیر برای خروج از کشور لازم است:
- متقاضی نباید برای رفتن به نظام وظیفه غیبت غیر موجه داشته باشد. (هر گونه غیبت غیر موجه، شرایط برای خروج از کشور را پیچیده می نماید.)
- در اختیار داشتن برگه اعزام به خدمت بدون غیبت برای سفر مشمولین سربازی، اجباری است.
- در اختیار داشتن گواهی اشتغال به تحصیل از دانشگاه، مدرسه، یا حوزه های علمیه برای سفر مشمولین سربازی اجباری است.
- داشتن معافیت کفالت یا معافیت پزشکی
- داشتن وثیقه معتبر براساس نوع سفر
- اقدام برای دریافت گذرنامه به وسیله دفاتر پلیس+10
- پاسپورت یا گذرنامه معتبر دارای اعتبار حداقل 6 ماهه
- دانشجویانی که کمتر از یک سال است فارغ التحصیل شده اند می توانند برای سفر به خارج اقدام نمایند.
- اخذ مجوز خروج از کشور تا یک ماه قبل از تاریخ اعزام
خروج از کشور با برگه اعزام
مشمولین سربازی که قصد خروج از کشور را دارند، می توانند از برگه اعزام به خدمت به عنوان یکی از روش های مجاز استفاده نمایند، البته این امر تحت شرایط خاصی امکان پذیر است. شرط اصلی برای این روش، عدم غیبت فرد مشمول از خدمت سربازی است؛ یعنی باید در مدت معین شده برای اعزام به سربازی اقدام نموده باشد.
در واقع، اگر فردی دارای غیبت باشد، ابتدا باید شرایط غیبت خود را معین تکلیف کند و مشمولینی که غیبت دارند، امکان استفاده از این تسهیلات را ندارند و اجازه خروج به آن ها داده نمی گردد.
این برگه اعزام به خدمت به مشمولین این امکان را می دهد که پیش از آغاز رسمی دوره خدمت سربازی و با رعایت قوانین، برای مدت زمانی معین و البته محدود از کشور خارج شوند. به عبارتی، این مجوز به مشمولین این فرصت را می دهد که بعضی امور ضروری خود را در خارج از کشور انجام دهند و سپس برای آغاز دوره سربازی به کشور بازگردند.
انواع سفر و شرایط آن از نظر سازمان نظام وظیفه برای مشمولین
در این بخش، انواع سفر و شرایط لازم برای آن را از نظر سازمان نظام وظیفه برای مشمولین آنالیز نموده ایم.
شرایط کسب مجوز برای خروج از کشور به منظور سفرهای علمی یا سفرهای مطالعاتی در مقاطع تحصیلات تکمیلی
- متقاضی فاقد غیبت و دارای معافیت تحصیلی باشد.
- مدت زمان خروج از کشور برای مقالات و کنفرانس های علمی برای تمامی مقاطع تحصیلی حداکثر 30 روز است.
- مدت زمان خروج از کشور برای شرکت در کارگاه ها و دوره های آموزشی، برای تمامی مقاطع تحصیلی حداکثر 45 روز است.
- سپردن وثیقه به صورت وجه نقد یا ضمانت نامه بانکی اجباری است.
شرایط کسب مجوز برای خروج از کشور به منظور سفرهای زیارتی
- متقاضی غیبت نداشته باشد.
- متقاضی دارای معافیت تحصیلی باشد و یا شرایط تحصیلی معین داشته باشد. (یعنی در حال تحصیل باشد)
- متقاضی برای تضمین بازگشت به موقع به کشور وثیقه ارائه دهد.
- ارائه گواهی اشتغال به تحصیل برای دانشجویان و دانش آموزان و بعلاوه درخواست مجوز خروج موقت از کشور لازم است.
- مهلت معرفی مشمولان سربازی که تازه فارغ التحصیل شده اند به انتها نرسیده باشد و دارای برگه اعزام بدون غیبت باشند.
- فارغ التحصیلان مقاطع دیپلم و پیش دانشگاهی که دارای برگه اعزام به خدمت بدون غیبت هستند. می توانند به سفر زیارتی بروند. زمان بازگشت اینگونه افراد از خارج از کشور باید حداقل 45 روز قبل از تاریخ اعزام به خدمت باشد.
- درخواست مجوز خروج از کشور دانشجویان باید دارای تاریخ و محدوده زمانی، معینات شناسنامه، کد ملی، سال ورود به دانشگاه، مقطع تحصیلی، نام کشور و دلیل سفر باشد.
- مجوز خروج از کشور برای سفرهای زیارتی دانشجویان و طلاب علوم دینی به کشورهای زیارتی مثل عراق و عربستان با درخواست دانشگاه یا مدیریت حوزه علمیه محل تحصیل صادر می گردد. بعلاوه مدت زمان معین شده برای سفر زیارتی 30 روز است اما مدت زمان سفر برای حج تمتع 50 روز خواهد بود.
- نوع وثیقه برای سفر زیارتی متعهدین خدمت، به صورت وجه نقد است.
شرایط لازم برای خروج از کشور به منظور سفرهای مطالعاتی
- متقاضی دارای معافیت تحصیلی باشد.
- حداکثر مدت زمان سفر مطالعاتی برای دانشجویان کارشناس ارشد 6 ماه و دکتری یک سال است. ضمناً در این مدت ورود و خروج مشمولان سربازی به داخل کشور در موارد ضروری و با ارائه درخواست و موافقت وظیفه عمومی امکان پذیر است. بعلاوه مدت زمان های معین شده غیرقابل تمدید است.
- برای کلیه دانشجویان در هر مقطع فقط یک بار مجوز خروج از کشور به منظور فرصت مطالعاتی صادر می گردد.
- ارائه وثیقه به صورت نقدی و یا ضمانت نامه بانکی به یکی از بانک های معین شده به وسیله نظام وظیفه لازم است. میزان این وثیقه همانند سفرهای علمی است.
برای کسب اجازه از سازمان نظام وظیفه جهت خروج از کشور به منظور سفرهای علمی ابتدا باید درخواست خود را در دانشگاه یا موسسه علمی ارائه دهید، سپس با داشتن مدارکی همانند شناسنامه، کارت ملی و معرفی نامه دانشگاه به سازمان نظام وظیفه مراجعه کنید.
شرایط لازم برای خروج از کشور مشمولین سربازی به منظور سفرهای سیاحتی
- متقاضی غیبت نداشته باشد و دارای معافیت تحصیلی باشد.
- حداکثر مدت زمان سفرهای سیاحتی 20 روز است.
- مجوز خروج از کشور برای سفرهای سیاحتی دانشجویان، فقط با درخواست دانشگاه محل تحصیل و معین محدوده زمانی صادر می گردد. این مجوز حداکثر برای 30 روز صادر می گردد.
- ارائه وثیقه سفر سیاحتی به صورت وجه نقد و یا ضمانت نامه بانکی لازم است.
برای کسب اجازه از سازمان نظام وظیفه جهت خروج از کشور می توانید به دو صورت حضوری و یا آنلاین درخواست خود را در سازمان نظام وظیفه ثبت کنید.
ارائه ضمانت یا وثیقه برای سفر مشمولین سربازی
مشمولین سربازی قبل از سفر باید یک ضمانت یا وثیقه ارائه نمایند تا بتوانند از کشور خارج شوند. کسانی که شرایطی که در بالا گفته شد را دارند، با ارائه ضمانت نامه قادر به سفر یا مهاجرت به خارج خواهند بود. هر چند که، میزان وثیقه برای هر شخص بسته به موقعیت و نوع سفر می تواند متفاوت باشد.
این وثیقه به صورت وجه نقد، ضمانت بانکی و یا ارائه سند مالکیت است. در صورتی که شخص مشمول سربازی قصد سفر داشته باشد پس از داشتن شرایط عمومی لازم، باید وثیقه معین شده را ارائه دهد تا بتواند مجوز لازم برای خروج از کشور را کسب کند.
در حقیقت این ضمانت یک جایگزین برای کارت معافیت شخص به شمار میرود. اگر در بانک قوامین حساب قرض الحسنه دارید، باید مبلغ معین شده را نزد سازمان نظام وظیفه به وثیقه بگذارید. بعلاوه اگر در این بانک حساب ندارید باید یک حساب قرض الحسنه باز کنید سپس برای ارائه وثیقه اقدام کنید.
انواع ضمانت برای سفر مشمولین
با توجه به نوع و زمان سفر ضمانت های متفاوتی برای سفر مشمولین سربازی وجود دارد، این ضمانت یا وثیقه ها عبارت اند از:
سفرهای علمی و پژوهشی
مشمولین سربازی قبل از سفرهای علمی و پژوهشی، باید 15 میلیون تومان وجه نقد به عنوان وثیقه به حساب نظام وظیفه پرداخت نمایند، یا اینکه یک ضمانت نامه بانکی به این مبلغ ارائه دهند.
سفر سیاحتی
مشمولین سربازی برای حضور در یک کشور به منظور سفر سیاحتی، غیر علمی و یا غیر زیارتی باید یک وثیقه 30 میلیون تومانی ارائه نمایند. این وثیقه باید به واسطه بانک قوامین ارائه گردد تا مورد قبول سازمان نظام وظیفه باشد.
سفرهای زیارتی
مشمولین سربازی برای سفرهای زیارتی مثل رفتن به عراق یا عربستان باید یک وثیقه 5 میلیون تومانی ارائه دهند.
تحصیل در خارج
مشمولین سربازی برای تحصیل در خارج در مقاطع کارشناسی ارشد یا دکترا باید مبلغ 40 میلیون تومان وثیقه ارائه دهند.
عواقب عدم بازگشت به کشور در موعد مقرر
عدم بازگشت مشمولین سربازی در موعد مقرر می تواند عواقب جدی در پی داشته باشد که شامل موارد زیر است:
- ضبط وثیقه: در صورت خروج با وثیقه وعدم بازگشت، وثیقه شما ضبط خواهد شد.
- ممنوعیت خروج مجدد: ممکن است پس از ضبط وثیقه، مشمولین با ممنوعیت خروج مجدد از کشور روبرو شوند.
- جرایم مالی سنگین: مشمولین ممکن است به پرداخت جریمه های سنگین مالی محکوم شوند.
- گزارش به مراجع قضایی: در موارد تأخیر طولانی مدت، موضوع به مراجع قضایی گزارش خواهد شد و عواقب حقوقی بیشتری در پی خواهد داشت.
اخذ پاسپورت برای مشمولین سربازی
مشمولین سربازی با ارائه مدارک کفالت می تواند گواهی معافیت خود را بگیرند و برای اخذ پاسپورت اقدام نمایند. گواهی کفالت بیان می نماید که در اثر بروز شرایط خاصی مثل طلاق پدر و مادر، فرد سرپرست یکی یا کل اعضای خانواده است و در صورت رفتن به سربازی، ادامه روند زندگی سایرین با مشکل روبه رو خواهد شد.
برای اخذ گواهی کفالت، متقاضی باید مدارک خود را تکمیل کند و غیبت نداشته باشد. بعلاوه برای سفرهای زیارتی و علمی می توانید پاسپورت بگیرد اما در این شرایط متقاضی باید وثیقه ارائه دهد.
نکات ضروری قبل از سفر مشمولین سربازی
گفتنی است کسانی که در حال گذراندن دوره سربازی خود هستند هم می توانند به سفرهای زیارتی بروند. دریافت مجوز برای این دسته از افراد تنها به واسطه معاونت منابع انسانی یگان مورد نظر خدمتی امکان پذیر است اما مشمولین سربازی برای سفرهای زیارتی باید از سازمان نظام وظیفه عمومی مجوز دریافت نمایند و برای دریافت مجوز وثیقه ارائه دهند.
اگر در خارج از کشور تحصیل می کنید و بعلاوه به سن 18 سال رسیده اید شما دارای معافیت تحصیلی هستید بنابراین هیچ گونه محدودیتی برای ورود یا خروج از کشور نخواهید داشت. در اصل اشتغال به تحصیل به منزله عدم غیبت در سازمان نظام وظیفه برای شما در نظر گرفته می گردد.
اخذ ویزای توریستی برای مشمولین سربازی
همان طور که گفته شد پسران زمانی که به 18 سالگی می رسند مشمول سربازی می شوند. این بدان معنا است که برای سفر خارجی و گرفتن ویزای کشورهای مختلف و به طور مثال ویزای توریستی، متقاضیان یا باید کارت انتها خدمت داشته باشند و یا باید وثیقه بگذارند.
اما برای وثیقه گذاشتن هم باید شرایط خاصی داشته باشید. در واقع فرد متقاضی می بایست فاقد غیبت و یا معافیت تحصیلی باشد، مدت زمان سفر او بیشتر از بیست روز نباشد و از سازمان نظام وظیفه مجوز خروج دریافت نموده باشد.
مراحل اخذ ویزای توریستی برای مشمولین سربازی
- ارائه مدارک لازم برای اخذ مجوز سفر از سازمان نظام وظیفه
- ارائه وثیقه مورد احتیاج در سازمان نظام وظیفه
- ارسال درخواست ویزای توریستی برای سفارت کشور مورد نظر در ایران
- ارائه مدارک و رزرو وقت مصاحبه از سفارت کشور مورد نظر
- انجام مصاحبه و اخذ ویزای توریستی کشور مورد نظر
مدارک مورد احتیاج برای اخذ ویزای توریستی مشمولین سربازی
مدارک مورد احتیاج برای اخذ ویزای توریستی هر کشوری، فرق دارد و هر کشوری با توجه به قوانین خود مدارک خاصی را در نظر می گیرند. اما به طور کلی مدارک مورد احتیاج جهت اخذ ویزای توریستی برای مشمولین سربازی عبارت است از:
- تکمیل فرم درخواست
- پاسپورت معتبر
- عکس در میزان پاسپورت
- تمکن مالی
- بیمه مسافرتی
- اخذ مجوز خروج از کشور از سازمان نظام وظیفه
- گذاشتن وثیقه در سازمان نطام وظیفه
نتیجهگیری:
قوانین مربوط به تردد و مهاجرت مشمولان سربازی، هرچند محدودیتهایی را ایجاد میکند، اما با آگاهی و رعایت مقررات میتوان از فرصتهای موجود برای سفر، تحصیل یا حتی دریافت معافیت استفاده کرد. دولت ایران با اجرای سیاستهای جدید در تلاش است تا امکان حضور کوتاهمدت مشمولان مقیم خارج در کشور را تسهیل کند و مسیر مهاجرت تحصیلی را برای دانشجویان شفافتر سازد. بنابراین، آگاهی از آخرین تغییرات، ثبت اطلاعات در سامانههای مرتبط و تهیه مدارک موردنیاز، گامهای اساسی برای برخورداری از حقوق قانونی مشمولان است.